Κλείστε Online ραντεβού

Σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας

9415f9bcd76598f9c08127db1641b596-1.jpg

Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας οφείλεται στην εξωγενή συμπίεση της αρτηρίας από καποιο μυ ή τένοντα. Η ιγνυακή αρτηρία μπορεί να παρουσιάζει κάποια παραλλαγή στην πορεία της ή αντιθέτως να υπάρχει κάποια παραλλαγή στην κατάφυση του γαστροκνημίου μυός, με αποτέλεσμα σε ορισμένες κινήσεις η αρτηρία να συμπιέζεται.

Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι και στην πλειοψηφία είναι αθλητικοί άνδρες. Το σύνδρομο αυτό είναι συχνά (30%) αμφοτερόπλευρο.

Το πιο συχνό συχνό σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στο βάδισμα). Σε περίπτωση απόφραξης της αρτηρίας τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν επικίνδυνα.

Η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως το τρίπλεξ αγγείων, η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Όλες αυτές οι εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δοκιμασίες φόρτισης όπως την έκταση ή κάμψη του ποδιού.

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αποσυμπίεση και αποκατάσταση. Στα αρχικά στάδια της νόσου, η αρτηρία δεν έχει πάθει σοβαρή βλάβη και η θεραπεία αποσυμπίεσης είναι αρκετή. Στα πιο προχωρημένα στάδια, ανάλογα με την αρτηριακή βλάβη,  χρειάζεται επιπλέον από την αποσυμπίεση, αποκατάσταση της αρτηρίας με patch ή μόσχευμα (bypass).

Φυσιολογική διαδρομή της αρτηρίας
Συμπίεση της αρτηρίας από τον μυ.

 

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard