Κλείστε Online ραντεβού
aneyrisma3.png

Τα ανευρύσματα των σπλαχνικών αρτηριών είναι σπάνια. Αφορούν τις νεφρικές αρτηρίες, την κοιλιακή αρτηρία, την ηπατική και σπληνική αρτηρία ή πιο περιφερικούς κλάδους.

Τα πιο πολλά είναι ασυμπτωματικά και ανακαλύπτονται τυχαία κατά την διάρκεια εξετάσεων που γίνονται για άλλο λόγο (υπέρηχος κοιλίας για παράδειγμα). Τα ανευρύσματα μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμία του αντίστοιχου οργάνου εάν αποφραχθούν ή προκαλέσουν περιφερική εμβολή. Σε περίπτωση ρήξης-μιας πολύ επικίνδυνης επιπλοκής-το σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά λόγω αιμορραγίας.

Η διάγνωση γίνεται με  triplex και αξονική αγγειογραφία. Οι απεικονιστικές αυτές μέθοδοι επιτρέπουν την πλήρη ανάλυση του ανευρύσματος (θέση, διάμετρο, ύπαρξη θρόμβου κτλ).

Η θεραπεία όταν κριθεί απαραίτητη μπορεί να είναι ενδαγγειακή ή χειρουργική. Η ενδαγγειακή θεραπεία περιλαμβάνει τον εμβολισμό με coils και την τοποθέτηση επικαλλυμένου stent. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την απολίνωση ή την αφαίρεση του ανευρύσματος με ή χωρίς αρτηριακή αποκατάσταση με bypass.

Ανεύρυσμα αριστερής νεφρικής αρτηρίας
Ανεύρυσμα αριστερής νεφρικής αρτηρίας

 

 

 

 

 

 

 

 

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard