Κλείστε Online ραντεβού

Αποφρακτική νόσος

apofraktiki_nosos.jpg

-Η στένωση της νεφρικής αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και να παίξει ρόλο στην επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Η διάγνωση γίνεται με  triplex και μαγνητική αγγειογραφία. Οι απεικονιστικές αυτές μέθοδοι επιτρέπουν την πλήρη αιμοδυναμική και ανατομική ανάλυση (βαθμός της στένωσης, μέγεθος των νεφρών).

Η θεραπεία όταν κριθεί απαραίτητη είναι συνήθως ενδαγγειακή και πιο σπάνια χειρουργική. Η ενδαγγειακή θεραπεία περιλαμβάνει την διαστολή με μπαλονάκι και την τοποθέτηση stent. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αρτηριακή αποκατάσταση με bypass.

-Η στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που αιματώνουν το έντερο μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη εντερική ισχαιμία. Η χρόνια εντερική ισχαιμία προκαλείται συνήθως όταν τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις σημαντικές σπλαχνικές αρτηρίες (κοιλιακή αρτηρία, άνω και κάτω μεσεντέριος αρτηρία), παρουσιάζουν απόφραξη ή αιμοδυναμική στένωση. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά μετά το φαγητό και η απώλεια βάρους.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα σε συνδυασμό με απεικονειστικές μεθόδους όπως  το triplex και η αξονική αγγειογραφία.

Η θεραπεία ανάλογα με την θέση και την έκταση των αρτηριακών βλαβών μπορεί να είναι ενδαγγειακή ή χειρουργική.  Η ενδαγγειακή θεραπεία περιλαμβάνει την διαστολή με μπαλονάκι και την τοποθέτηση stent. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει συνήθως την αρτηριακή αποκατάσταση με bypass.

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard