Κλείστε Online ραντεβού

Αυξημένος κίνδυνος αγγειακών παθήσεων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

eminopausi.jpg

Μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται ο κίνδυνος να επιταχυνθεί και να εκδηλωθεί κλινικά η αθηροσκλήρωση.

Με τον όρο αθηροσκλήρωση περιγράφονται παθήσεις κατά τις οποίες παρατηρείται συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας που οδηγεί στη σταδιακή απόφραξη αρτηριών σε όλο το σώμα. Πρόκειται για πολύ διαδεδομένες νόσους, που παρ’ότι αποτελούν το βασικότερο αίτιο θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, συχνά δεν διαγιγνώσκονται στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.
Είναι σημαντικό για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να συμβουλεύονται έναν αγγειοχειρουργό καθώς αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία εξαιτίας της συνύπαρξης ορισμένων παραγόντων αυξημένου κινδύνου. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται:

Το κάπνισμα
Η ηλικία
Το οικογενειακό ιστορικό :
– ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής

-εγκεφαλικού επεισοδίου

-ακρωτηριασμού κάτω άκρου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υψηλή χοληστερίνη
Ο σακχαρώδης διαβήτης
Η εμμηνόπαυση

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από αγγειοχειρουργούς του Columbia University Medical Center και του Weill Cornell Medical College Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες αγγειακών νόσων που πλήττουν τις γυναίκες:

Οι γυναίκες έχουν μικρότερες καρωτίδες και σπονδυλικές αρτηρίες από τους άνδρες. Επομένως, μικρότερη συσσώρευση πλάκας αρκεί για να προκαλέσει σοβαρούς περιορισμούς στη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι η στένωση καρωτίδας και η καρωτιδική νόσος. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων, τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής αναπτύσσονται σε μεγαλύτερη ηλικία στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Το ανεύρυσμα είναι επικίνδυνο γιατί υπάρχει πιθανότητα ρήξης και εσωτερικής αιμορραγίας.

Ο κίνδυνος περιορισμού της ροής αίματος στα κάτω άκρα αυξάνεται γρήγορα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Κατ’ επέκταση, αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης αποφρακτικής αρτηριακής νόσου (κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard