Κλείστε Online ραντεβού

Έχω κιρσούς, είναι ασφαλές να πάω για τρέξιμο;

221213183822_running_woman-1200x675.jpg

«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, ενώ παράλληλα εξηγεί πώς μπορούμε να κάνουμε το τρέξιμο πιο ασφαλές για όσους έχουν φλεβική ανεπάρκεια

Για όσους υποφέρουν από κιρσούς, η άσκηση μπορεί συχνά να είναι αποθαρρυντική, καθώς οι φλέβες αυτές φουσκώνουν και φαίνονται περισσότερο. Το τρέξιμο και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί είναι ευεργετικοί για τις φλέβες ή επιδεινώνουν το πρόβλημα;

Οι κιρσοί προκαλούνται από μια υποκείμενη πάθηση, γνωστή ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Η πάθηση αυτή συνήθως επιδεινώνεται από παράγοντες όπως η χαμηλή δραστηριότητα, η στατική ορθοστασία, το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή και η ηλικία.

Το τρέξιμο δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κιρσούς, αλλά υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες «χαλασμένες φλέβες».

Λοιπόν, εάν έχετε κιρσούς, πρέπει να σταματήσετε το jogging; Η απάντηση είναι όχι.

Τρέξιμο και κιρσοί

Ενώ τα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να επιδεινώνονται με το τρέξιμο, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γενική σας φυσική κατάσταση είναι πολύ υψηλότερα. Στην πραγματικότητα, το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης στις γάμπες, οι οποίες λειτουργούν ως μια φυσική αντλία που επιστρέφει το αίμα πίσω στην καρδιά.

Η υγεία της καρδιάς είναι τόσο σημαντική ώστε οι γιατροί συνιστούμε να κάνετε τακτική σωματική άσκηση όπως το τρέξιμο ακόμα κι αν έχετε κιρσούς.

Πώς να είστε ασφαλείς ενώ τρέχετε με κιρσούς

Επιφάνειες: Η επιφάνεια στην οποία τρέχετε μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα επίδραση σε πολλά μέρη του σώματός σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες όπως η άσφαλτος.

Διάρκεια: Όταν περπατάτε ή τρέχετε, το θέμα είναι αρχικά πόση ώρα το κάνετε, όχι πόσο γρήγορα πηγαίνετε. Η διατήρηση ενός τακτικού ρυθμού για τουλάχιστον είκοσι λεπτά ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύοντας τη φυσική σας κατάσταση. Ξεκινήστε με πιο ήπιο ρυθμό και επιταχύνετε με την πάροδο του χρόνου.

Συμπίεση: Για άτομα που έχουν κιρσούς, το τρέξιμο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει δυσφορία. Το να φοράτε κάλτσες συμπίεσης ενώ τρέχετε, να χρησιμοποιείτε κάλτσες συμπίεσης μετά την άσκηση για αποκατάσταση καθώς και η χρήση τους απλά καθημερινά, βοηθάει στην αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα των κιρσών. Επίσης βοηθάει πολύ ως πρόληψη για να αποφύγετε την επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας ήπιας φλεβικής ανεπάρκειας. Για όσους δεν έχουν κιρσούς, η συμπίεση κλάσης 1 είναι αρκετή, είτε πρόκειται για καθημερινή χρήση είτε για τις κάλτσες άσκησης “sports”.

Εάν έχετε ήδη κιρσούς, είναι καλύτερο να βάλετε συμπίεση κλάσης 2, η οποία είναι ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική αλλά και να συμβουλευτείτε ειδικό αγγειοχειρουργό για εκτίμηση του προβλήματος σας.

Επειδή οι κιρσοί αποτελούν σημαντική και συχνή πάθηση, οι τεχνικές αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί πλέον να γίνει ενδοαγγειακά χωρίς τομές με μοντέρνες αναίμακτες τεχνικές (εφαρμογή laser, ραδιοσυχνοτήτων RF ή θεραπευτικής κόλλας).

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard