Κλείστε Online ραντεβού

Εγκυμοσύνη: Οι δύο συχνότερες απειλές για τα πόδια – Πως αντιμετωπίζονται

201210184618_egyos-1200x675.jpg

Κιρσοί και ευρυαγγείες «απειλούν» συχνότερα τα κάτω άκρα των γυναικών κατά την κύηση. 


Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την άφιξη του παιδιού, είναι όμως και μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στο σώμα τους.

Η εμφάνιση ή η επιδείνωση ήδη υπαρχόντων κιρσών και ευρυαγγειών αποτελεί ένα πρόβλημα που μοιράζονται πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες.

Ακολουθώντας απλές συμβουλές είναι δυνατόν να περιορίσουμε σημαντικά τη δημιουργία τους και να απαλύνουμε τα συμπτώματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη των κιρσών σε αυτή την περίοδο οφείλεται:

  • στη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών που προκαλεί χαλάρωση του μυϊκού τόνου του τοιχώματος των φλεβών,
  • στην αύξηση του όγκου αίματος και
  • στην πίεση που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμένη μήτρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.
  • Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά και συχνές ενοχλήσεις όπως πόνος, βάρος. κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη.

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλη του αιδοίου και την πύελο προκαλώντας πόνο στο βάδισμα ή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ενοχλήσεις στον κόλπο.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται, μπορεί να βελτιωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, ειδικά εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και διαδοχικές κυήσεις, παραμένουν και χρειάζονται θεραπεία.

Μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής και κάποιες πολύτιμες συμβουλές όσο είστε έγκυος είναι δυνατόν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας και να περιορίσουν την επιδείνωση του προβλήματος:
• Διατηρείστε όσο μπορείτε ιδανικό βάρος.
• Ξεκουραστείτε τακτικά. Όποτε μπορείτε καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
• Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.
• Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με τακούνια 2-3 εκατοστά.
• Αποφεύγετε την άσκοπη στατική ορθοστασία. Αντιθέτως, το περπάτημα και γενικότερα η κίνηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
• Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες. Μπορεί στην αρχή να το βρίσκετε ενοχλητικό, όμως θα τις συνηθίσετε και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά σας.
• Αποφεύγετε τη ζέστη. Αφήστε την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια και τη σάουνα για πιο μετά.

Η θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες συνήθως αναβάλλεται για μετά την εγκυμοσύνη γιατί, όπως είπαμε, ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να μειωθεί μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση, όμως, που παραμείνουν και χρειαστούν αντιμετώπιση, τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί πολύ ώστε να έχουν και πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και να γίνονται ανώδυνα.

 


Ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί σκληροθεραπεία (έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού), θεραπεία με αφρό, χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής φλέβας ή ενδαγγεική θεραπεία με Laser, ραδιοσυχνότητα ή θεραπευτική κόλλα.

Πηγή: ygeiamou.gr

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard