Κλείστε Online ραντεβού

Photoshop στα πόδια

photoshop-podia1.jpg

Νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τελειοποιούν την εικόνα των κάτω άκρων και διαρκούν όσο ένα μεσημεριανό γεύμα με φίλες.

Ψηλά τακούνια, βόλτες, shopping, πάρτυ. Και ενώ είναι οι μέρες του χρόνου όπου θέλουμε όλα πάνω μας να είναι τέλεια, από τη ρίζα των μαλλιών ως τα νύχια, μία στις δύο γυναίκες ταλαιπωρείται από προβλήματα στα πόδια: έντονες φλέβες που χαλάνε την εικόνα τους. Στο Μανχάταν οι επισκέψεις για «sclero», όπως ονομάζονται εν συντομία οι θεραπείες της φλεβίτιδας, είναι lunch-time treatments και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Οι γυναίκες δεν συμβιβάζονται με τα αγγεία που φαίνονται στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά προγραμματίζουν ένα γρήγορο ραντεβού ανάμεσα στις υποχρεώσεις τους και απαλλάσσονται.

«Τέσσερις στους πέντε ασθενείς με ευρυαγγείες είναι γυναίκες», εξηγεί ο Νίκος Παρασκευάς, διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», ειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες στο Παρίσι (nikosparaskevas.gr). «Δεν είναι μόνο το αισθητικό πρόβλημα. Τα προβλήματα των φλεβών και των αγγείων στα πόδια συνδέονται με φλεβική ανεπάρκεια. Το φλεβικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την επιστροφή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. Όταν όμως οι φλέβες ενός κάτω μέλους του σώματος δεν λειτουργούν σωστά, τότε η ροή του αίματος μέσα τους έχει διπλή κατεύθυνση και το αίμα αρχίζει να λιμνάζει στους ιστούς του μέλους. Αυτή η φλεβική ‘‘στάση’’ κάνει τα αγγεία και τις φλέβες να διαγράφονται στην επιφάνεια. Ανάλογα με το εύρος των φλεβών που υποφέρουν από ανεπάρκεια, διακρίνονται σε ευρυαγγείες και κιρσούς». Η προτεινόμενη θεραπεία, λοιπόν, εξαρτάται από το βαθμό διόγκωσης της φλέβας.

Ευρυαγγείες

Πρόκειται για πολύ μικρά, επιφανειακά, διευρυμένα αγγεία με διάταξη που ακολουθεί τρία βασικά υποδείγματα: είτε έχει το σχέδιο του ιστού της αράχνης, είτε αναπτύσσεται ακτινωτά γύρω από ένα κεντρικό σημείο, είτε είναι μικρές ανεξάρτητες ευθείες, όπως συμβαίνει συνήθως στο εσωτερικό του γονάτου.

Σκληροθεραπεία: Ενα ειδικό διάλυμα εισάγεται με ένεση στα αγγεία. Πρόκειται για μια σκληρυντική ουσία που στόχο έχει την καταστροφή του αυλού των ανεπιθύμητων αγγείων ώστε σταδιακά να απορροφηθούν. «Η μέθοδος της σκληροθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ευρυαγγείες και μάλιστα όταν συνδυάζεται με λέιζερ τα αποτελέσματά της είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά», μας λέει ο αγγειοχειρουργός. Η επιτυχία αγγίζει το 100% της διόρθωσης του προβλήματος, όμως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες. «Η νεότερη εξέλιξη στη σκληροθεραπεία είναι ο σκληρυντικός αφρός, ο οποίος λειτουργεί όπως και το διάλυμα, αλλά πετυχαίνει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ποσότητα φαρμάκου».
Λέιζερ: Η καταστροφή και η εξαφάνιση των ευρυαγγείων μπορεί να γίνουν γρήγορα, χωρίς καν ένα τρύπημα, με λέιζερ. «Για τα μικρότερα αγγεία η χρήση λέιζερ δίνει πολύ ικανοποιητικά, ανώδυνα και ασφαλή αποτελέσματα», μας λέει ο κ. Παρασκευάς. «Στην περίπτωση αυτή, η φωτεινή δέσμη διαπερνά το δέρμα και απορροφάται επιλεκτικά από την αιμοσφαιρίνη του αγγείου. Η ενέργεια του λέιζερ καταστρέφει το αγγείο, το νεκρώνει και αυτό σταδιακά εξαφανίζεται». Η εικόνα βελτιώνεται γρήγορα ενώ δεν είναι απαραίτητη η ελαστική κάλτσα.

Κιρσοί

Οι μεγάλες ανάγλυφες φλέβες στα πόδια έχουν διογκωθεί εξαιτίας της κακής λειτουργίας των βαλβίδων που ρυθμίζουν την επιστροφή του αίματος από τα άκρα στην καρδιά.

Ελάχιστα επεμβατική ενδοαυλική θεραπεία με ραδιοσυχνότητα ή λέιζερ: «Οι δύο τεχνικές βασίζονται στην ίδια αρχή: ένας καθετήρας εισάγεται διαδερμικά μέσα στη φλέβα και απελευθερώνει ενέργεια η οποία προκαλεί τη θερμική καταστροφή και την ινώδη συστολή της φλέβας. Η θεραπευμένη σαφηνής φλέβα μειώνεται σταδιακά σε διάμετρο, μέχρι την πλήρη απορρόφησή της από τον οργανισμό. Οι ενδοφλεβικές θεραπείες πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία και μπορεί να συνδυαστούν με αισθητικές φλεβεκτομές σε περίπτωση παρουσίας παράπλευρων κιρσών. Είναι τόσο ελάχιστα επεμβατικές ώστε οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις δραστηριότητές τους».

Ελάχιστα επεμβατική ενδοαυλική θεραπεία με «κόλλα»: «Ένας καθετήρας εισάγεται από μια μικρή διαδερμική τομή στη φλέβα, μέσα από αυτόν γίνεται έγχυση μιας φαρμακευτικής ουσίας που λειτουργεί σαν κόλλα και σταδιακά η παθολογική φλέβα συρρικνώνεται και εξαφανίζεται. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για τους κιρσούς πραγματοποιούνται σε κλινική και απαιτούν νοσηλεία μόνο λίγων ωρών».

Δημοσίευση στο Marieclaire.gr

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard