Κλείστε Online ραντεβού

Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια

d800013556ea65d2b19c689b21918735_XL.jpg

Πρόληψη της καρωτιδικής νόσου, μίας από τις κύριες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου
Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο, περίπου 1.400.000 άτομα παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά είναι υπεύθυνα για δύο φορές περισσότερους θανάτους από τα τροχαία ατυχήματα και αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις γυναίκες και την 3η στους άνδρες.

 

 

Μία από τις σημαντικότερες και αποτρέψιμες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η καρωτιδική νόσος που οδηγεί στη στένωση των αρτηριών του τραχήλου. Η στένωση αυτή οφείλεται στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο 1ο λόγω αθηροεμβολής: μικρά κομμάτια της πλάκας αποκολλώνται και οδηγούνται με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο όπου προκαλούν την απόφραξη πιο μικρών αρτηριών ή 2ο λόγω απότομης απόφραξης της έσω καρωτίδας. Η θρόμβωση της έσω καρωτίδας μπορεί να μειώσει σημαντικά την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη μιας καρωτιδικής στένωσης είναι σήμερα γνωστοί:

αυξημένη ηλικία
κάπνισμα
σακχαρώδης διαβήτης
αρτηριακή υπέρταση
υπερχοληστερολαιμία
έλλειψη σωματικής άσκησης
Άτομα ηλικίας >55 ετών που έχουν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για τους τρόπους αντιμετώπισης γιατί όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία :

Στις προειδοποιητικές ενδείξεις του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνονται:

αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος
αδυναμία ελέγχου των κινήσεων ενός μέρους του σώματος
απώλεια όρασης ή θολή όραση σε έναν οφθαλμό
μπερδεμένη ομιλία
δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας
ζαλάδα ή σύγχυση
Η διάγνωση της καρωτιδικής νόσου είναι εύκολη και ανώδυνη: γίνεται ένας απλός έλεγχος με triplex (υπερηχογράφημα) στις αρτηρίες του τραχήλου. Σε περίπτωση στένωσης, η θεραπεία που θα προταθεί μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή ενδαγγειακή, ανάλογα με το βαθμό της στένωσης και την ηλικία και κατάσταση του ασθενή.

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard