Κλείστε Online ραντεβού

Στένωση καρωτίδας: Η ύπουλη και επικίνδυνη νόσος που οδηγεί στο εγκεφαλικό

d800013556ea65d2b19c689b21918735_XL.jpg

Η στένωση της καρωτίδας είναι ένα συχνό και σοβαρό πρόβληµα καθώς δηµιουργεί συνθήκες που µπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιµικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά αυτά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θνητότητας και την πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ευρώπη.

Η πρόκληση σοβαρών βλαβών στον εγκέφαλο ή μόνιμων αναπηριών από το εγκεφαλικό καθιστά την καρωτιδική στένωση ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, υπάρχουν νέες εξελίξεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπισή της με μακροχρόνια αποτελέσματα.

Οι κύριοι Νίκος Παρασκευάς και Ιβ Καστιέ, αγγειοχειρουργοί και ιδρυτές της Ελληνο-Γαλλικής Εταιρίας Αγγειακών Παθήσεων (AFHPV), μιλούν στο «ΘΕΜΑ» και εξηγούν τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και τη στενή σχέση του με τη στένωση των καρωτίδων.
Στη συνάντηση με το «ΘΕΜΑ» συμμετείχε επίσης ο κ. Μικαέλ Μαζιγκί (καθηγητής Νευρολογίας) ως υπεύθυνος του τμήματος εγκεφαλικών (stroke center) στο γνωστό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard στο Παρίσι και ενεργό μέλος της εταιρίας.

Παράγοντας κινδύνου: υπερχοληστερολαιμία
Το triplex δείχνει με αξιοπιστία το βαθμό της στένωσης

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

nikosparaskevas-logo-white

Αγγειακή και Ενδαγγειακή Χειρουργική
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "ΥΓΕΙΑ"

Αθήνα

ygeia_noso

Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ"

Παρίσι

Groupe-Hospitalier

Groupe Hospitalier Universitaire Bichat-Claude Bernard