Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου περιλαμβάνει το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται στη συμπίεση του βραχιονίου πλέγματος ή των αγγείων που βρίσκονται στην περιοχή αυτή.
Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι ( < 50 χρονών) και η πλειοψηφία είναι γυναίκες.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος, η κούραση των άνω άκρων, το μούδιασμα, οι παραισθησίες, η αίσθηση κρύου και το οίδημα.
Στη διαδρομή που ακολουθούν τα νεύρα και τα αγγεία από την περιοχή του αυχένα προς το άνω άκρο υπάρχουν οστά, μύες και τένοντες που μπορούν να ασκήσουν συμπίεση κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων. Υπάρχουν επαγγέλματα ή αθλήματα που είναι πιο επικίνδυνα καθώς ορισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν μικροτραυματισμούς στο βραχιόνιο πλέγμα ή τα υποκλείδια αγγεία.
Η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση, συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, το τρίπλεξ αγγείων, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και εξετάσεις όπως η νευροφυσιολογική δοκιμή.
Η θεραπεία ξεκινάει συνήθως συντηρητικά με φυσιοθεραπεία και διάφορες ασκήσεις ώστε να διευρυνθεί η θωρακική έξοδος. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή, τότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση που γίνεται συνήθως, ώστε να αποσυμπιεστεί το βραχιόνιο πλέγμα και τα υποκλείδια αγγεία, είναι η διατομή της πρώτης πλευράς.