Categories: Άλλες αγγειακές παθήσεις

Διαβητικό πόδι

Share

Το διαβητικό πόδι οφείλεται σε νευροπάθεια ή  αγγειοπάθεια  ή συνδυασμό τους και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού. Ο μηχανισμός είναι ο εξής: οι διαβητικοί ασθενείς με νευροπάθεια στα κάτω άκρα δεν νιώθουν πόνο λόγω μειωμένης αισθητικότητας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μικροτραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πληγών και εξελκώσεων. Η ελλειπής αιμάτωση των κάτω άκρων λόγω της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας δυσκολεύει την επούλωση των ελκών και συμβάλλει στην περαιτέρω νέκρωση των ιστών. Η μόλυνση του τραύματος στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή και η εξέλιξή της μπορεί να είναι ραγδαία και να καταλήξει σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό.

Στη χώρα μας 30 με 40 χιλιάδες άτομα πάσχουν από διαβητικό πόδι και 2000 με 3000 ασθενείς το χρόνο υφίστανται μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό.

Με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και όταν χρειάζεται θεραπείας είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ιατρική εξέταση επιτρέπει την αξιολόγηση της αιμάτωσης των κάτω άκρων καθώς και της νευροπάθειας και των μυοσκελετικών αλλοιώσεων που μπορεί να έχει ο ασθενής.  Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος και η εξέλιξη των ειδικών απεικονιστικών εξετάσεων  βοηθούν στην ακριβέστερη σταδιοποίηση του προβλήματος και καθορίζουν σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα το μέγεθος της βλάβης και τη σημασία της ενδαγγειακής  ή χειρουργικής αποκατάστασης.
Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού. Η εκπαίδευση του ασθενή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των επιπλοκών.

Διαστολή της αρτηρίας με μπαλονάκι και τοποθέτηση stent
Αρτηριακή παράκαμψη (bypass) με φλεβικό μόσχευμα
Νικόλαος Παρασκευάς

Recent Posts

  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία σύνθετων αγγειακών δυσπλασιών στο Νοσοκομείο Μητέρα

Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…

4 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται  στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…

9 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Είναι η φλεβική ανεπάρκεια η αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών σας;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…

1 year ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Έχω κιρσούς, είναι ασφαλές να πάω για τρέξιμο;

«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Αισθητική φλεβολογία: αντιμετώπιση ευρυαγγειών & κιρσών

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

«e-θρόμβωσης»: Η θανατηφόρος απειλή της παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών

Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή  (more…)

2 years ago

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.