Είναι η διάταση ή αύξηση της διαμέτρου της θωρακικής αορτής τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τη φυσιολογική της διάμετρο. Η θωρακική αορτή είναι το τμήμα της αορτής που εκτείνεται από την αριστερή υποκλείδιο αρτηρία μέχρι το διάφραγμα.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση στη συχνότητα των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής.
Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής ταξινομούνται σε 4 διαφορετικούς τύπους:
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενός ανευρύσματος της θωρακικής αορτής είναι η ρήξη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επιπλοκή όπου η συνολική θνητότητα είναι μεγαλύτερη από 90%.
Έχει διαπιστωθεί ότι η επικινδυνότητα ρήξης σχετίζεται άμεσα με τη διάμετρο του ανευρύσματος και γίνεται σημαντική όταν το ανεύρυσμα ξεπεράσει τα 5 εκατοστά. Για ένα ανεύρυσμα με διάμετρο 8 εκατοστά ο κίνδυνος ρήξης σε ένα χρόνο είναι 80%.
Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής μπορούν επίσης προκαλέσουν θρομβοεμβολικά επεισόδια στα κάτω άκρα, τους νεφρούς ή το πεπτικό σύστημα.
Οι αιτιολογίες για τη δημιουργία ανευρύσματος της θωρακικής αορτής είναι:
Η πλειοψηφία των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής δεν προκαλεί συμπτώματα. Η διάγνωσή τους γίνεται πολλές φορές τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ζητηθεί για άλλο λόγο. Επειδή οι ασθενείς μέ ιστορικό ΑΚΑ έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ταυτόχρονα θωρακικό ανεύρυσμα είναι σημαντικό να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις.
Το ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις ή πόνο από την πίεση που ασκεί σε γειτονικά όργανα. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος πίσω στην πλάτη. Πιο σπάνια παρατηρείται δυσφαγία, δυσφωνία, δύσπνοια ή θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Δυστυχώς τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ρήξης.
Η αξονική αγγειογραφία αποτελεί την καλύτερη απεικονιστική μέθοδο των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής. Επιτρέπει τη διάγνωση, την ανάλυση όλης της αορτής από την καρδιά έως τις λαγώνιες αρτηρίες και δίνει τις περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ανευρύματος.
Είναι η μέθοδος εκλογής πριν γίνει χειρουργική ή ενδοαυλική επέμβαση , επιτρέπει τη μέτρηση απαραίτητων ανατομικών δεδομένων («sizing ») και δείχνει την ύπαρξη θρόμβου και τη σχέση του ανευρύσματος με τα άλλα όργανα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η αξονική αγγειογραφία μπορεί να αντικατασταθεί από την μαγνητική τομογραφία.
Οι ενδείξεις για θεραπεία ενός ανευρύσματος της θωρακικής αορτής είναι:
Διάμετρος του ανευρύσματος > 60 mm ή > δύο φορές τη φυσιολογική διάμετρο της αορτής.
Διάμετρος του ανευρύσματος > 50 mm με γρήγορη αύξηση της.
Ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής με συμπτωματολογία δηλαδή άλγος, λοίμωξη, εμβολή και φυσικά η ρήξη.
Σε περίπτωση σακοειδούς μορφολογίας του ανευρύσματος, παρουσίας ανευρύσματος σε γυναίκα, ή ορισμένες άλλες πιο σπάνιες περιπτώσεις όπως το σύνδρομο Marfan, ο αγγειοχειρουργός ίσως θεωρήσει σκόπιμο να πρoτείνει θεραπεία για ΑΘΑ > 50 mm.
Η χειρουργική προσέγγιση ακολουθεί την αρχή του αποκλεισμού και της συρραφής με τη βοήθεια αιμάτωσης της περιφερικής αορτής μέσω εξωσωματικής κυκλοφορίας.
Η εγχείρηση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία. Ο αγγειοχειρουργός πραγματοποιεί μια αριστερή θωρακοτομή, παρασκευάζει την αορτή και τοποθετεί λαβίδες αποκλεισμού πάνω και κάτω από το ανεύρυσμα, ώστε να το αποκλείσει από την κυκλοφορία. Μετά τον αποκλεισμό, ο ανευρυσματικός σάκος ανοίγεται και ένα ειδικό συνθετικό μόσχευμα ράβεται στην αορτή.
Οι ενδείξεις της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς πολλές από τις επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ενδοαυλικά. Είναι η μέθοδος εκλογής εάν δε μπορεί να γίνει ενδοαυλική αποκατάσταση ή σε περίπτωση νόσων του ελαστικού ιστού όπως το σύνδρομο Marfan.
Είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική με την οποία μπορεί να θεραπευτεί πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής. Επιδιώκει τον αποκλεισμό του ανευρυσματικού σάκου από την κυκλοφορία.
Μετά από τη χειρουργική αποκάλυψη της μηριαίας αρτηρίας, γίνεται εισαγωγή ενός ειδικού συνθετικού μοσχεύματος το οποίο με τη βοήθεια διεγχειρητικής αγγειογραφίας, προωθείται και τοποθετείται στη θωρακική αορτή. Δεν χρειάζεται θωρακοτομή ούτε αποκλεισμός της θωρακικής αορτής.
Υπάρχουν συγκεκριμένα ανατομικά κριτήρια τα οποία επιτρέπουν ή όχι την ενδοαυλική θεραπεία. Ο αγγειοχειρουργός μετά από εξέταση του ασθενούς και ανάλυση της αξονικής αγγειογραφίας καθορίζει εάν η θεραπευτική αυτή μέθοδος είναι εφικτή και ασφαλής. Ο χρόνος νοσηλείας μετά την επέμβαση είναι συνήθως 2 με 4 ημέρες. Η περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα της ενδοαυλικής αυτής θεραπείας είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την ανοιχτή κλασσική επέμβαση.
Οι ακόλουθες προφυλάξεις μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατό περισσότερο η πιθανότητα περιεγχειρητικής ισχαιμίας του νωτιαίου μυελού.
Η πιθανότητα αυτή είναι μικρή αλλά αυξάνεται σε περίπτωση ανευρύσματος όλης της θωρακικής αορτής (τύπου IV), ή σε ασθενείς με ιστορικό επέμβασης για ΑΚΑ.
Για να μειωθεί η πιθανότητα αυτή είναι χρήσιμο:
Υπάρχουν πολλοί τύποι ενδοαυλικών μοσχευμάτων για τη θωρακική αορτή.
Τα μοσχεύματα αυτά που χρησιμοποιούνται για την ενδαγγειακή θεραπεία, έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Οι τρεις τύποι ενδοαυλικών μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α είναι:
Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…
Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…
«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…
Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή (more…)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.