Η πλεονάζουσα χοληστερόλη ενοχοποιείται για την εκδήλωση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριοπάθειας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τέσσερις απλοί τρόποι να την έχετε υπό έλεγχο
Η αθηρωματική νόσος, δηλαδή η συσσώρευση πλεονάζουσας χοληστερόλης στις αρτηρίες, είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας στα κάτω άκρα.
Η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη) είναι μια κηρώδης ουσία, σαν λίπος, που βρίσκεται στα τοιχώματα των ανθρώπινων κυττάρων.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει εκ φύσεως χοληστερόλη στο ήπαρ. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, όπως τα αυγά, το τυρί και το κρέας, συντελεί στην παραγωγή πρόσθετη χοληστερόλη, εκτός δηλαδή από αυτή που παράγεται φυσιολογικά από το ανθρώπινο σώμα.
Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση πρόσθετης χοληστερόλης συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών. Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αρτηριών και μειώνει τη ροή του αίματος με συνέπεια να μην φτάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς.
Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει:
Η «καλή» και η «κακή» χοληστερόλη
Η «καλή» χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) βοηθά τις αρτηρίες να μην φράξουν.
Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί συσσωρεύσεις στις αρτηρίες και συμβάλει στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Ο ρόλος των τριγλυκεριδίων
Στην εκδήλωση των αγγειακών παθήσεων καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα πλεονάζοντα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που επίσης παράγονται στο ανθρώπινο ήπαρ.
Τα καλά και καλά επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα
Οι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης αγγειακών παθήσεων
Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης αγγειακών παθήσεων
Μπορεί ο τρόπος ζωής να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης;
Ναι. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν τις αγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, μια απώλεια βάρους 5 κιλών μπορεί να μειώσει την LDL κατά 5-8%.
Θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής
Τι συμβαίνει αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αρκούν;
Αν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης προσεγγίζουν τα άνω όρια (150-199 mg/dL) ή είναι υψηλά (200 mg/dL ή περισσότερο) μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι στατίνες, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγή: ygeiamou.gr
Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…
Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…
«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…
Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή (more…)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.