Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος η οποία προκύπτει ως αποτέλεσματης ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη, είναι η ορμόνη της οποίας αρμοδιότητα είναι η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Έλλειψη της, οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο μαρκοπρόθεσμα, εκθέτει τον οργανισμό σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι. Oι νευρικές βλάβες που προξενούνται λόγω της ασθένειας μπορεί να καταλήξουν σε περιφερική νευροπάθεια, η οποία μειώνει την αισθητικότητα των ποδιών. Επιπλέον, η περεμπόδιση της καλής κυκλοφορίας του αίματος αλλά και η ασταθής βάδιση σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί στη μείωση των δυνατοτήτων επούλωσης σε περίπτωση τραυματισμού. Στα τραύματα ή εξελκώσεις που δημιουργούνται, είναι πολύ εύκολο να μπουν μικρόβια και να επέλθει σοβαρή λοίμωξη που να επεκταθεί ταχύτατα.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές το γιατί τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία και φροντίδα των κάτω άκρων τους. Κυρίως κατά τους καλοκαιρινούςμήνες, η ζέστη, το μπάνιο στη θάλασσα, τα συχνά εκτεθειμένα κάτω άκρα, αποτελούν παράγοντες οι οποίοι μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε μικροτραυματισμούς στα κάτω άκρα.
Σαν μέσο προφύλαξης των ποδιών, ο πάσχων, είναι πολύ σημαντικό να μην περπατάει ποτέ χωρίς παπούτσια, ιδιαίτερα στην παραλία. Σε περίπτωση που στην ακτή υπάρχουν βότσαλα ή αχινοί, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά παπούτσια και μέσα στη θάλασσα. Η χρήση αντηλιακής προστασίας σε ολόκληρη την επιφάνεια των ποδιών κρίνεται απαραίτητη, ενώ μετά την έξοδο από τη θάλασσα πρέπει να γίνεται καλό σκούπισμα των ποδιών και εκτενής έλεγχος τους για τυχόν τραυματισμούς.
Η προσπάθεια συντήρησης των κάτωάκρων ενός διαβητικού ατόμου, θα πρέπει να ξεκινά από τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπλέον, μεγίστης σημασίαςείναι η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερίνης. Στις περιπτώσεις που υπάρξει πόνος σε κάποιο άκρο, αλλαγή του φυσιολογικού χρώματος σε ερυθρό ή μελανό, τοπική αύξηση της θερμοκρασίας, άσχημη οσμή ή πληγές, είναι αναγκαία η άμεση εκτίμηση του άκρου από τον θεράποντα ιατρό.
Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…
Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…
«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…
Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή (more…)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.