Categories: Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Γυμναστική και φλεβική ανεπάρκεια

Share

Τα νέα κοινωνικά πρότυπα επιβάλλουν την ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα εφόσον συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και ευεξίας μας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν φλεβίτιδα, ακόμη και σε νεαρή ηλικία, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να ασκούνται παρά την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαταραχής του φλεβικού τους συστήματος.

Η απάντηση είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όχι μόνο δεν απαγορεύεται η άσκηση για τα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια αλλά οι κατάλληλες μορφές άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη  βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.  Είδη γυμναστικής τα οποία αυξάνουν τη μυϊκή διέγερση και ενισχύουν ως ένα σημείο την αιματική ροή, βοηθούν στη μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων και του αισθήματος καύσου που αυτό προκαλεί. Επομένως, είδη γυμναστικής όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση αποτελούν ιδανικές επιλογές αφού συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα.

Σημαντικό είναι ωστόσο, να αποφεύγονται είδη εκγύμνασης τα οποία επιβαρύνουν την υγεία των φλεβών μας. Τέτοιες είναι οι ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή  η άρση βαρών, καθώς και τα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Επιπλέον, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι τα αθλήματα που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ζεστό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη στατική ορθοστασία.

Μια καλή συμβουλή για τα άτομα που παρά την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο είναι επιβαρυντικό για την υγεία των φλεβών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας. Τέλος, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του φλεβικού μας συστήματος.

Νικόλαος Παρασκευάς

Recent Posts

  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται  στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…

5 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Είναι η φλεβική ανεπάρκεια η αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών σας;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…

12 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Έχω κιρσούς, είναι ασφαλές να πάω για τρέξιμο;

«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Αισθητική φλεβολογία: αντιμετώπιση ευρυαγγειών & κιρσών

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

«e-θρόμβωσης»: Η θανατηφόρος απειλή της παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών

Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή  (more…)

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

7 απαντήσεις για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Τι είναι; Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα. Το τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα…

3 years ago

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.