Κύριο χαρακτηριστικό της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η ύπαρξη στα κάτω άκρα διατεταμένων φλεβών ή και μικρών αραχνοειδών αγγείων μπλε ή μωβ χρώματος που ευθύνονται τόσο για το αντιαισθητικό αποτέλεσμα, όσο και για μια σειρά ιδιαίτερα ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, το αίσθημα βάρους και το οίδημα στην περιοχή. Το αίτιο για την ύπαρξη διογκωμένων φλεβών (κιρσοί) και ευρυαγγειών είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων που προκαλεί τη λίμναση του και ως αποτέλεσμα, την αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες.
Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος πως η άσκηση εξωτερικής πίεσης στα διατεταμένα αγγεία είναι ευεργετική για την εκτόνωση της πίεσης που δημιουργείται μέσα στις φλέβες των κάτων άκρων. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν το μέσο με το οποίο πετυχαίνουμε την άσκηση συνεχούς πίεσης στα κάτω άκρα, ελαττώνοντας σημαντικά την ποσότητα του λιμνάζοντος αίματος μέσα στα αγγεία, αντισταθμίζοντας έτσι σημαντικά τη φλεβική υπέρταση. Η πίεση που ασκείται από την ελαστική κάλτσα στο κάτω άκρο είναι σταθερή όχι όμως και ομοιόμορφη, αιτιολογώντας τον χαρακτηρισμό ¨διαβαθμισμένης συμπίεσης”, εφόσον οι κάλτσες έχουν την ιδιότητα να ασκούν μέγιστη πίεση στην περιοχή του αστραγάλου, η οποία μειώνεται προοδευτικά στην κνήμη και στο μηρό, όταν η κάλτσα φτάνει τόσο ψηλά.
Με τον τρόπο αυτό, της διαβαθμισμένης συμπίεσης του άκρου, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της διαδικασίας απαγωγής του φλεβικού αίματος από τα πόδια προς την καρδιά, οδηγώντας σε μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων. Με τη χρήση ελαστικών καλτσών, σημαντική διαφορά θα παρατηρήσει κάποιος στη βελτίωση συμπτωμάτων όπως το αίσθημα βάρους και καύσου, τον πόνο, τις κράμπες και τα οιδήματα στην περιοχή των αστραγάλων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης πως αποτελούν ένα άριστο μέσο προληψης για τη φλεβική θρόμβωση σε άτομα που η καθημερινότητα απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, καθιστική ζωή, συχνά ταξίδια ή μακροχρόνια κατάκλιση.
Η καθημερινή τοποθέτηση και χρήση των ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι εύκολη, αρκεί να έχει επιλεγεί ο σωστός τύπος κάλτσας για κάθε περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό να έχει καθοριστεί το μέγεθος της πίεσης αλλά και το ύψος της κάλτσας από τον θεράποντα ιατρό, αφού τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποικίλουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης και τις ανάγκες του ατόμου.
Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…
Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…
«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…
Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή (more…)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.