Categories: Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Ταξίδια, φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Share

Μετά από σεισμό που ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να περάσουν τη νύχτα σε αυτοκίνητο, Ιάπωνες ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στη συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.

Τα πολύωρα ταξίδια με αεροπλάνο, αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο,απαιτούν παρατεταμένη καθιστική στάση. Ωστόσο, η ακινησία των κάτω άκρων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επικίνδυνη, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Kumamoto που παρατήρησαν σημαντικό κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου, που περιλαμβάνει τη φλεβική θρόμβωση και την άμεση επιπλοκή της, την πνευμονική εμβολή.


Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Canadian Journal of Cardiology και βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά από σεισμό που συνέβη τον Απρίλιο του 2016 στην πόλη Kumamoto της Ιαπωνίας. Λόγω έντονων και πολλαπλών μετασεισμικών δονήσεων τη νύχτα, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μη μείνουν στο σπίτι τους και να εκκενώσουν την πόλη οδικώς,με αποτέλεσμα να περάσουν τη νύχτα στα οχήματά τους. Μετά από αυτό το γεγονός, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια “επιδημία” φλεβικής θρόμβωσης!
Συγκεκριμένα, η ανάλυση των ερωτηματολογίων 21 τοπικών κέντρων υγείας διαπίστωσε ότι 51 ασθενείς νοσηλεύτηκαν μετά από τον σεισμό για αυτή την πάθηση, εκ των οποίων οι 42 (82,4%) είχαν περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι 35 περιπτώσεις είχαν ήδη πνευμονική εμβολή που απαιτούσε επείγουσα θεραπεία.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού;

Σύμφωνα με την Γαλλική Καρδιολογική Εταιρία, η πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης πολλαπλασιάζεται επί 2,81 σε ένα υγιές άτομο, ανεξάρτητα από τον χρόνο πτήσης. Ο κίνδυνος αυξάνεται στη συνέχεια κατά 26% για κάθε 2 ώρες πτήσης. Οι τελευταίες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με το θέμα συμφωνούν ότι ο κίνδυνος φλεβικήςθρόμβωσης δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών αλλά όλων των μακρινών ταξιδιών (travel related thrombosis).

Για την αποφυγή θρομβώσεων κατά τη διάρκεια πολύωρων ταξιδιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:

• Να φοράτε άνετα ρούχα
• Να αφήνετε κενό τον χώρο κάτω από το μπροστινό κάθισμα ώστε να υπάρχει ελευθερία κινήσεων για τα κάτω άκρα
• Να αλλάζετε τακτικά στάση και να κάνετε ασκήσεις για τα πόδια σας
• Να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να περπατήσετε
• Να πίνετε αρκετά υγρά
• Για άτομα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης συνιστάται η ελαστική συμπίεση με ειδικές κάλτσες και μερικές φορές η χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (2- 6 ώρες πριν το ταξίδι).

Νικόλαος Παρασκευάς

Recent Posts

  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία σύνθετων αγγειακών δυσπλασιών στο Νοσοκομείο Μητέρα

Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με…

2 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται  στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το…

7 months ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Είναι η φλεβική ανεπάρκεια η αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών σας;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει…

1 year ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Έχω κιρσούς, είναι ασφαλές να πάω για τρέξιμο;

«Επιτρέπεται» το τρέξιμο από όσους έχουν κιρσούς; Την απάντηση δίνει ο Δρ Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

Αισθητική φλεβολογία: αντιμετώπιση ευρυαγγειών & κιρσών

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά συχνή πάθηση. Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών πάσχουν από…

2 years ago
  • Τελευταίες εξελίξεις / Νέα

«e-θρόμβωσης»: Η θανατηφόρος απειλή της παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών

Το φαινόμενο της «e-θρόμβωσης» δηλαδή της θρομβοεμβολής που σχετίζεται με καθιστή ακινησία και χρήση υπολογιστή  (more…)

2 years ago

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση.